Roda de premsa – La represa de la FIM

Pineda Vaquer

Pineda Vaquer

Llicenciada en Història per la Universitat Rovira i Virgili, treballo com a tècnica de documentació a l’Institut Ramon Muntaner, una fundació que dóna suport a centres d’estudis locals. Membre del Centre d'Estudis Vila-secans Maria Elena Maseras i col·laboradora de la web d’història local de la Biblioteca de Vila-seca.

El 26 d’abril pel matí s’ha dut a terme la roda de premsa de represa de la FIM, prevista per als dies 7, 8 i 9 de maig de 2021. A continuació reproduïm la intervenció de la regidora de Decidim Vila-seca – AM Pineda Vaquer:

 

En primer lloc, voldria excusar la presència del company de Decidim Vila-seca Josep Forasté. Estava prevista la seva intervenció en aquesta roda de premsa, però a la seva família hi ha hagut un positiu per COVID i ha decidit confinar-se a casa per responsabilitat. Des d’aquí, molts ànims, Josep!

Dit això, vull dir que aquesta roda de premsa significa molt, per a tot l’equip de Decidim. De fet, si l’any 2015 vam fer el pas d’adintrar-nos en la política municipal, en gran part va ser per aquesta voluntat de defensar, donar suport i fomentar la cultura local en la qual encara militem des de les diferents entitats culturals del poble i que creiem que és vital per a la cohesió social i el sentiment de pertinença entre tots els vila-secans i vila-secanes. En definitiva, volem posar en valor el fet cultural propi (i la FIM ho és) com a manifestació del que és un poble i la seva gent i que això, en un món globalitzat i homogeneïtzador, diferencia una unitat administrativa (o sigui, un municipi) d’un poble, i des de Decidim treballem perquè Vila-seca sigui un poble viu i actiu.

Des d’aquesta militància cultural, doncs, la majoria de nosaltres havia estat vinculat d’una manera o altra a la FIM, ja fos des del voluntariat com també com a espectadors entusiastes, col·laborant-hi i gaudint-ne amb qui en va ser l’ànima i fundador, el Pep Graset, regidor de cultura de l’Ajuntament de Vila-seca en aquell moment i que creiem que cal recordar i reivindicar en aquesta represa. Una FIM que, com tots els vila-secans i vila-secanes, vivíem amb orgull, ja que era la màxima expressió d’una cultura festiva, oberta, amb una personalitat pròpia que a la vegada posava Vila-seca en un lloc d’honor en el mapa de la cultura catalana.  

Tot això era el que volíem recuperar des de Decidim Vila-seca, i això és el que es va posar sobre la taula a l’hora de negociar el pacte de pressupostos que Decidim Vila-seca va signar l’any passat amb l’equip de govern, junt amb d’altres projectes no menys importants com els ajuts a les entitats esportives, el memorial dels bombardejos de la guerra civil o la construcció d’un polilleuger per pal·liar el dèficit d’infraestructures esportives de Vila-seca. 

Així doncs, a l’hora de materialitzar l’organització de la FIM teníem molt clar què volíem. No ens valia, que tota l’organització s’externalitzés a una gran empresa que deixés de banda aquest esperit primer de la FiM, com s’havia fet els últims anys de la Fira, així que es va optar per encarregar la direcció artística a Martí Marfà, que ha sabut captar perfectament la idea que teníem de la FIM en la seva programació; la direcció tècnica a Solfesa i la comunicació a The Good Good, però mantenint una coordinació general des de l’Ajuntament, en la qual els companys regidora Josep Forasté, Robert Rodríguez i jo mateixa hem treballat colze amb colze amb la regidoria de Cultura, és a dir, la regidora Manuela Moya, l’assessora Núria Viladot i els tècnics Josep Maria Pérez i Modest Ferrer. Després d’uns mesos intensos de feina, creiem que aquesta fórmula ha resultat un èxit, perquè combina l’expertesa dels equips tècnics amb el punt de vista dels que coneixem de primera mà què ha de voler dir la FiM: cultura de qualitat, amb una mirada posada en el sector musical professional, però sense oblidar l’esperit popular que creiem que ha de caracteritzar-la. 

Aquest esperit popular és el que també està representat en el voluntariat de la FIM, cabdal no només per al bon funcionament de la fira sinó també per fer palesa la importància de la implicació de tots els vila-secans i vila-secanes en la seva organització i que en aquesta represa compta amb la coordinació de l’Alícia Bescós, que ja va ser un dels puntals d’aquest voluntariat en la seva primera etapa.

Amb aquesta idea tan clara que hem tingut tots de la FIM ens vam poder presentar tant al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya com a la Diputació de Tarragona, per tal de demanar el suport necessari per a aquest projecte tan engrescador. La pandèmia de COVID-19 ha complicat molt l’organització, però ens ha fet veure encara més la necessitat de ser tossuts i tirar endavant la FIM, ja que, a més que permetrà que tots els vila-secans i vila-secanes puguin tornar a gaudir de la música després d’un temps tan difícil, suposarà un baló d’oxigen per a un sector, el cultural, que s’ha vist especialment afectat per aquesta situació. Per sort, tant la Generalitat com la Diputació ho han vist de la mateixa manera i han prestat el seu suport econòmic a la FIM, en especial la Diputació de Tarragona, que comparteix amb nosaltres l’oportunitat de tornar a situar-la com una fira que vol ser referent no de les comarques meridionals sinó des de les comarques meridionals, combinant l’esperit popular i arrelat al territori que dèiem al principi amb una voluntat de centralitat de país. 

Durant 16 edicions, la FiM va ser tot això i després de tants anys reivindicant-la, ser aquí presentant-ne la represa, ja em perdonareu però per a nosaltres és emocionant. Moltes gràcies. 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/12/d571222878/htdocs/clickandbuilds/BlocDecidimVilaseca/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/12/d571222878/htdocs/clickandbuilds/BlocDecidimVilaseca/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405