Pla d’igualtat: en necessitem un de millor

Decidim Vila-seca

Decidim Vila-seca

Decidim Vila-seca som un grup de vila-secanes i vila-secans sorgits del món de l’associacionisme local i molt actius en la vida cultural i social del poble. Des de sempre, hem estat estretament vinculats al teixit associatiu i empresarial del poble i, des de l’estima personal i col·lectiva, hem fet possible multitud de projectes en el passat. Som persones del poble amb ganes permanents de contribuir a fer-lo un lloc més ric, viu, dinàmic, pròsper, integrador i socialment just.

En el ple del 27 de novembre de 2020 s’ha portat a votació el Pla d’Igualtat per a Vila-seca, un document que ha de marcar una diagnosi de la situació real d’igualtat de gènere a tot el municipi de Vila-seca a partir de la qual realitzar una sèrie d’accions per tal de millorar aquests paràmetres d’igualtat des de diferents àmbits: social, econòmic, laboral, familiar, etc.

A Vila-seca, aquest document va sortir a licitació l’any 2018 i dos anys després se’n presenten els resultats que, malauradament no poden ser més decebedors. Per començar, l’estudi parteix d’una base teòrica pràcticament inexistent, amb una gran inconsistència acadèmica i amb errors tan bàsics com la confusió entre gènere i sexe o un binarisme absolut entre dona i home que denota una manca total de consciència de gènere. La part estadística no és millor, ni molt menys. De fet, l’única recerca que s’ha realitzat al respecte ha estat una enquesta feta per Facebook a la qual hi van contestar un total de 73 persones, un nombre molt insuficient per d’extreure’n conclusions fiables, tenint en compte que Vila-seca és un municipi de més de 22.000 habitants. 

Podríem passar molta estona analitzant tots els errors que fan que aquest estudi sigui molt deficient. El cas és que estem davant d’un pla d’igualtat que creiem que no s’adequa a les necessitats del nostre municipi. De fet, ens sorprèn que s’hagi arribat a presentar a ple quan des de l’equip de govern s’ha arribat a admetre que no és un bon pla d’igualtat. Aquest fet ens decepciona bastant, perquè ens fa arribar a la conclusió que es percep com un mer tràmit que cal fer per sortir del pas. Des de Decidim Vila-seca – AM creiem, al contrari, que ha de ser una eina indispensable a partir del qual treballar d’una manera transversal per la igualtat efectiva en tots els àmbits del municipi, especialment en la situació de pandèmia en què ens estem trobant, i que està afectant de manera especial a la població femenina de Vila-seca. 

Tot s’ha de dir, volem agrair la voluntat de les regidories d’Igualtat i Serveis Socials d’escoltar les nostres propostes, tot i que creiem que haurien hagut de tenir en compte la nostra proposta d’esmena a la totalitat del pla d’igualtat. També esperem que la taula de treball en qüestions d’igualtat que apareix al preàmbul, sigui de gran utilitat, però aquesta taula entenem que s’ha de basar en el pla d’igualtat i si aquest no compleix uns mínims, creiem que suposa un molt mal punt de partida, i més quan el pla té una vigència de fins a quatre anys.

Per al nostre grup municipal la igualtat és un tema seriós, no una qüestió secundària que cal complir per compromís. D’aquesta manera, no podem fer res més que votar en contra d’aquest pla d’igualtat, perquè creiem que Vila-seca es mereix un de molt millor. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *