La llei del mínim esforç

Eloi Alcaide Alonso

Eloi Alcaide Alonso

24 anys. Enginyer mecànic especialitzat en processos de fabricació. Vinculat als Diables de Vila-seca, l'ANC i altres entitats culturals del municipi.

S’acosta la meitat del nostre primer mandat com a part activa de la política municipal. Decidim Vila-seca ha participat en desenes de votacions i debats des d’aquell maig de 2015 en què vam aconseguir dos regidors. Avui, treurem algunes conclusions analitzant el comportament dels grups polítics municipals en les votacions al Ple.

Des del juny de 2015 (ple d’investidura) fins l’abril de 2017, el Grup Municipal de Decidim Vila-seca – Acord Municipal hem presentat un total de 40 mocions, de les quals 11 han estat presentades conjuntament amb altres grups i 29 en solitari. D’aquestes 40, se n’han aprovat 21 i han estat rebutjades 19. Òbviament, considerant la composició actual del Ple, la clau de volta de les votacions sempre recau sobre el Grup de Convergència. És a dir, totes les mocions que se’ns han aprovat han comptat amb el vot favorable -com a mínim- de CiU i de forma oposada amb les mocions rebutjades.

Això implica que CiU ha votat favorablement a les nostres propostes en un 52.5% dels casos. Però això, és molt o és poc? Una forma interessant de contrastar aquesta dada és analitzant-la juntament amb la de la resta de Grups de l’oposició. Si considerem únicament les mocions presentades per DVAM i observem quan la resta de grups hi han votat a favor, el percentatge de coincidència que observem és el següent:

 1. Coincidència VSEC: 39 votacions (97.5%)
 2. Coincidència PSC: 33 votacions (82.5%)
 3. Coincidència C’s: 27 votacions (67.5%)
 4. Coincidència PP: 25 votacions (62.5%)
 5. Coincidència CiU: 21 votacions (52.5%)

Dades en mà, Convergència és el Grup que més desfavorablement vota les nostres mocions (i segurament les de la resta de l’oposició). La resta de l’oposició coincideix molt més sovint en la bondat de les nostres propostes, malgrat la diversitat política que conforma aquesta oposició. Encara i així, un 52.5% de coincidència amb CiU sembla prou elevat. Però som conscients que aquest valor és enganyador.

Si enlloc de parlar de la totalitat de les mocions presentades per DVAM, desglossem aquestes en dos grups diferenciats veurem com el comportament de l’Equip de Govern i el seu GM varien de forma clara. Per això, separem les 40 mocions que hem presentat en: 20 mocions polítiques (es tracta de declaracions, compromisos polítics o mocions que impliquen poca o cap acció per part de l’Ajuntament) i 20 mocions municipals o tècniques (impliquen acció directa per part de l’Ajuntament). Fent això, obtenim els següents resultats:


Mocions polítiques

 1. Coincidència VSEC: 19 (95%)
 2. Coincidència CiU: 17 (85%)
 3. Coincidència PSC: 15 (75%)
 4. Coincidència Cs: 11 (55%)
 5. Coincidència PP: 9 (45%)

Mocions municipals

 1. Coincidència VSEC: 20 (100%)
 2. Coincidència PSC: 18 (90%)
 3. Coincidència Cs: 16 (80%)
 4. Coincidència PP: 16 (80%)
 5. Coincidència CiU: 4 (20%)

Senzill oi? Quan es vota una moció que implica acció per part de l’Ajuntament, CiU vota en contra. Quan es vota una moció que no requereix acció, CiU vota a favor (quasi sempre). Sembla coherent que quan es tracta de mocions polítiques, la major divergència sigui amb els grups de Ciutadans i PP. També resulta simptomàtic del “cas vila-secà” que l’oposició mostri molta cooperació i concordança en les propostes que presenten els diversos grups. El que no té tant de sentit és el NO perpetu de Convergència a tota proposta de treball que vingui de l’oposició.

Els arguments han estat diversos: això ho fem des de fa anys, això tenim previst fer-ho o, simplement, això “no ens dóna la gana de fer-ho“. La realitat és que CiU vol desenvolupar el seu programa (lícit, raonable i correcte) i res més. Perquè al cap i a la fi, votar favorablement i després tirar endavant propostes de l’oposició implica compartir, en certa forma, el lideratge del municipi. Ja no es tracta de si les propostes són millors o pitjors. Si són bones, les voten en contra i després les desenvolupen igualment. Foto, portada al Diari de Tarragona i una carta a cada bústia. Amb estil.

a_graf


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/12/d571222878/htdocs/clickandbuilds/BlocDecidimVilaseca/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/12/d571222878/htdocs/clickandbuilds/BlocDecidimVilaseca/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405