L’Espanya de Martin Niemöller

Josep Forasté

Josep Forasté

Portaveu del Grup Municipal Decidim Vila-seca - Acord Municipal. Casat i amb dos fills. Graduat en Administració i Direcció d’Empreses per la UOC. He estat graller de la Colla Gegantera, sóc del Ball de Diables, he participat molts anys a Els Pastorets i formo part del grup de teatre La Tramoia. Vaig participar activament en les consultes populars amb Vila-seca Decideix i sóc membre actiu de la territorial de l’ANC a Vila-seca.

Martin Niemöller (1892-1984) va ser un pastor luterà i gran activista antinazi, detingut per la Gestapo el 1937 i retingut en camps de concentració fins al final de la guerra. És autor d’un poema, sovint atribuït a Bertolt Brecht, que diu així:

 

“Quan els nazis van venir a buscar els comunistes,

vaig guardar silenci perquè no era comunista.

Quan van empresonar els socialdemòcrates,

vaig guardar silenci perquè no era socialdemòcrata.

Quan van venir a buscar els sindicalistes,

no vaig protestar perquè jo no era sindicalista.

Quan van venir a buscar els jueus,

no vaig protestar perquè no era jueu.

Quan van venir a buscar-me a mi,

no quedava ningú per protestar.”

 

I en el marc de les paraules de Martin Niemöller, vull compartir una reflexió amb tots aquells catalans i molta gent de l’estat espanyol que observen impassibles tots els fets que estan ocorrent els últims temps a Catalunya, especialment aquests últims dies.

El Madrid polític, aquell que governa l’estat espanyol, està dominat i controlat per una casta, un grup de famílies que fa molts anys que governen espanya, des del final de la Guerra Civil (per cert, aquell sí que va ser un autèntic cop d’estat contra una legalitat vigent democràticament constituïda), quan aquestes mateixes famílies van imposar un règim de repressió de llibertats i control de la població que va ser especialment cruent a Catalunya, amb una operació d’extermini de la nostra cultura que, per sort, no va reeixir.

Mort el dictador, van permetre una falsa transició a través d’una Constitució negociada i escrita amb el soroll de sabres al màxim, la qual disposava totes les eines perquè seguissin dominant l’estat i disposar dels seus recursos en el seu propi benefici.

La revolta catalana i la reacció d’aquesta casta extractiva, ha revelat tota aquesta conxorxa que fa tants anys que manipula institucions i persones sense cap mena de remordiment: Govern corrupte a tots els nivells, tribunals polititzats, inexistència de la separació de poders, repressió de drets fonamentals com la  lliure expressió i reunió, intervenció d’impremtes i mitjans de comunicació, coacció judicial i policial contra adversaris polítics i població… On queda la transició? On queda la garantia constitucional dels drets individuals i col·lectius més fonamentals? I el més important, on són totes les persones de l’estat espanyol que creien viure en una democràcia moderna i ara callen davant del renaixement de les formes de la dictadura franquista?

 

Permeteu-me una petita llicència per acabar, que resumeix la reflexió que us volia compartir, però us demano que si compartiu la preocupació per aquesta pèrdua de llibertats, teniu una oportunitat per protestar i exigir els drets propis d’una democràcia europea del segle XXI, i és desobeint i anant a votar el proper 1 Octubre, el que cada persona lliurement cregui més oportú, però anant a votar.

 

“Quan van prohibir un referèndum i el vot lliure a molt ciutadans,

no vaig protestar perquè no era independentista. 

Quan fiscals i policia reprimien la lliure expressió intervenint mitjans de comunicació i cancel·lant actes de campanya,

no vaig protestar perquè es feia en nom de la legalitat i la unitat d’Espanya.

Quan es va trencar la separació de poders, es van polititzar tribunals i els jutges i fiscals de part reprimien llibertats fonamentals, 

no vaig protestar perquè es feia per defensar la Constitució.

Quan vaig patir una injustícia i necessitava protestar i fer valer els meus drets,

no vaig poder perquè ja no quedaven llibertats ni drets que m’emparessin.”


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/12/d571222878/htdocs/clickandbuilds/BlocDecidimVilaseca/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/12/d571222878/htdocs/clickandbuilds/BlocDecidimVilaseca/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405