El turisme és cultura?

Pineda Vaquer

Pineda Vaquer

Llicenciada en Història per la Universitat Rovira i Virgili, treballo com a tècnica de documentació a l’Institut Ramon Muntaner, una fundació que dóna suport a centres d’estudis locals. Membre del Centre d'Estudis Vila-secans Maria Elena Maseras i col·laboradora de la web d’història local de la Biblioteca de Vila-seca.

“Establir quins són els límits del que és promoció cultural o promoció turística és més que discutible”. Amb aquestes paraules, el regidor de Cultura i Turisme de l’Ajuntament de Vila-seca, el Sr. Pere Segura, va començar el parlament que justificava la no aprovació per part del Grup Municipal de Covergència i Unió de la moció presentada per Decidim Vila-seca en el ple del passat divendres en què es demanava la creació d’un Patronat de Cultura per al nostre municipi.

Bé, si el Sr. Pere Segura no és capaç de distingir aquests dos conceptes, nosaltres no tenim cap problema en explicar-l’hi: la principal diferència entre la promoció turística i la promoció cultural és el públic al qual van dirigides. Així doncs, la promoció turística està pensada sobretot per oferir un servei als visitants, mentre que en la promoció cultural són els habitants del propi municipi els principals beneficiaris. Això no vol dir que no hi hagi certes actuacions que es puguin incloure en ambdós conceptes, però barrejar-los de manera sistemàtica només porta a què no es faci bé ni una cosa ni l’altra.

Entenem que la principal raó d’aquesta confusió no és altra que la idea que la cultura ha d’anar lligada tant si com no a un benefici econòmic. No cal dir que si es donen les circumstàncies perquè sigui així és un valor afegit (un “win-win”, que se sol dir), però la promoció cultural en un municipi com el de Vila-seca ha de buscar uns altres objectius a banda de l’econòmic: cohesió social, sentiment de pertinença… Perquè cal entendre que l’accés a la cultura, en definitiva, és una de les coses que diferencia una ciutat d’una ciutat dormitori.

D’aquesta manera, amb la nostra proposta de creació d’un Patronat de Cultura el que volem és oferir una eina per millorar la cultura de base a Vila-seca, que en aquests moments és, com a mínim, deficitària, fet que afecta de manera important a l’accés dels vila-secans i vila-secanes a aquesta xarxa cultural de proximitat que s’hauria de garantir des de l’Ajuntament.

L’exemple més palpable d’aquesta necessitat de millora en l’àmbit cultural municipal és la Biblioteca Municipal, que compta amb el mateix espai que quan es va inaugurar fa 30 anys, quan a Vila-seca hi havia la meitat d’habitants. Això porta a una massificació evident del servei, tot i la feina impecable de l’equip que hi treballa. Però també podríem parlar d’altres mancances en l’àmbit cultural municipal, com la falta d’un espai expositiu prou gran com per hostatjar exposicions d’una certa envergadura, els problemes de les associacions de cultura popular per disposar d’un espai propi en condicions, la nul·la presència d’elements de memòria històrica en l’espai públic, etc.

En resum, la confusió entre promoció turística i promoció cultural de què fa gala el Sr. Segura el que comporta és que aquesta cultura de base se’n ressenteixi, ja que no és capaç de donar aquest retorn econòmic que se li suposa. Les conseqüències ja les sabem: ara mateix, Vila-seca s’ha convertit en una ciutat dormitori. Si volem canviar aquesta dinàmica, és imprescindible apostar per una xarxa cultural de proximitat com a aglutinadora de la societat vila-secana.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/12/d571222878/htdocs/clickandbuilds/BlocDecidimVilaseca/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/12/d571222878/htdocs/clickandbuilds/BlocDecidimVilaseca/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405