El cas de la FiM (versió completa)

Josep Forasté

Josep Forasté

Portaveu del Grup Municipal Decidim Vila-seca - Acord Municipal. Casat i amb dos fills. Graduat en Administració i Direcció d’Empreses per la UOC. He estat graller de la Colla Gegantera, sóc del Ball de Diables, he participat molts anys a Els Pastorets i formo part del grup de teatre La Tramoia. Vaig participar activament en les consultes populars amb Vila-seca Decideix i sóc membre actiu de la territorial de l’ANC a Vila-seca.

La Fira de Música al Carrer de Vila-seca (FiM) va portar durant 16 edicions, des de l’any 2000 fins el 2015, desenes de grups musicals emergents al nostre municipi. D’aquests grups, molts ara encapçalen el panorama musical català. El 2015 es va celebrar la darrera edició, ja que Josep Poblet i el seu equip de Govern van decidir cancel·lar-la definitivament.

 

D’ON VENIM?

Per a aquells que no ens coneixen, la nostra vinculació amb la Fira de la Música al Carrer (FiM) ha estat sempre de màxims; tant a l’hora de col·laborar, d’actuar com a voluntaris, de gaudir-ne en cada concert o simplement presumir-ne davant d’amics i coneguts de fora la vila. Des d’abans de la primera edició, quan simplement era una idea al cap de l’aleshores regidor de cultura Josep Graset ja ens hi vam abocar. L’hem vist néixer, créixer i arribar pràcticament a la majoria d’edat des de dins i ens la sentim molt nostra, orgullosos de formar part d’un projecte d’aquells que marca un poble, que el defineix i li dóna personalitat i prestigi i estem agraïts que se’ns hagi permès participar-hi actívament tots aquests anys.

Per aquest motiu, quan l’any 2015 vam veure com es reduïa dràsticament el pressupost de la FiM ens vam preocupar. Hi havia hagut canvis, després de 15 edicions amb Fusic al capdavant, l’organització de la 16a edició (2015) havia sortit a concurs públic. Què estava passant? La rebaixa pressupostària era una casualitat sorgida del procediment de concurs? Hi havia alguna circumstància afegida que desconeixíem? Com afectaria això a la qualitat de la FiM? Les preguntes eren moltes però ens hi vam abocar igualment i més encara quan vam saber que l’organització requeia en un productor d’espectacles local, el Pep Vergés, conegut i apreciat per molts de nosaltres. I un any més la FiM va ser un èxit! Amb molt de sacrifici i esforç per part de tothom, especialment del Pep, qui va remoure cel i terra, va utilitzar tots els recursos i contactes que la seva llarga trajectòria li havien donat i fins i tot va arriscar part del seu patrimoni personal. Una FiM amb recursos econòmics limitats, en un temps rècord i amb garanties suficients per assolir els objectius marcats, especialment el més fonamental de tots: mantenir el prestigi que la Fira de la Música al Carrer de Vila-seca havia assolit després de 15 edicions, milions d’euros d’inversió i molt d’esforç i il·lusió per part de molta gent.

CRÒNICA D’UNA MORT ANUNCIADA

Vagi per endavant que el compromís per part del Govern Municipal  va ser que la FiM 2015 era una edició de reflexió, un impàs on es buscaria fer autocrítica per millorar i renovar la Fira amb l’objectiu de consolidar el projecte 15 anys més. Amb aquest objectiu es va encarregar a la mateixa empresa organitzadora una avaluació de l’edició 2015, amb el handicap de ser una edició de mínims.

Però les primeres alarmes salten quan finalment se’ns dóna explicació del pressupost 2016 del Patronat de Turisme (no en formàvem part i era una informació a la que vam accedir més tard que la resta de Grups Municipals) i comprovem amb estupefacció que no hi ha cap partida destinada a la Fira de Música al Carrer! Preguntem per aquesta absència i se’ns respon que la Fira està prevista i que el pressupost sortirà de la partida general de festes. Però anàvem tard, molt tard, a les portes de les festes de Nadal i encara no s’havia fet cap moviment per posar en marxa la FiM 2016. Paral·lelament, l’empresa organitzadora de l’edició 2015 preguntava insistentment amb l’objectiu de preparar-se per presentar-se al concurs. La resposta: silenci. Fins que finalment i davant de tanta insistència se’ls confirma de forma no oficial que la FiM 2016 no es faria. Feia mesos que ens havia arribat extraoficialment aquesta sentència de mort i les evidències així ho indicaven, però no teníem cap confirmació oficial i no ens ho volíem creure! De debò renunciaríem a tot aquest bagatge i a tant d’esforç econòmic i humà? ¿Ens carregaríem la FiM, reconeguda i apreciada per tothom tant a nivell local com de fora del poble així, simplement deixant que passés a l’oblit? Per què?

Vam reaccionar de seguida, traslladant les nostres inquietuds tant al Ple Municipal com al Consell Rector del Patronat de Turisme, obtenint sempre respostes poc clares i mitges veritats; primer negant la defunció de la FiM i més tard, quan aquesta era innegable, argumentant motius de retorn econòmic. Algun dia estaria bé que l’equip de govern ens il·lustrés en l’art de calcular el retorn econòmic de la cultura.

Quan vam demanar en què es basaven per arribar a la conclusió del baix retorn econòmic ens van comentar que existia un estudi que ho demostrava i vam demanar còpia del referit estudi tant al Ple com al Consell Rector del Patronat de Turisme, reiteradament. Finalment vam accedir a un estudi signat per Bandera Negra, completament subjectiu, que “analitzava” part del mercat català de fires i festivals culturals per acabar concloent, de forma gens argumentada i completament arbitrària, que el millor era apostar per una fira en l’àmbit audiovisual ja que era l’àmbit on la Generalitat estava donant subvencions. Sabem, perquè així ens ho han admès membres de l’equip de Govern, que l’elaboració de l’informe, tot i estar signat per Bandera Negra, va recaure en la persona de Jordi Bertran Luengo, gestor cultural tarragoní de llarga trajectòria i reconegut prestigi que, casualment, és membre de l’actual Consell Rector del Patronat de Turisme. No dubtem del criteri d’en Jordi Bertran, però vistes les conclusions, sí que dubtem de la llibertat i el marge de maniobra del que va disposar a l’hora de fer l’informe. Ja sabem com funcionen les coses i qui pren les decisions més enllà de qui signi els informes.

 

IL·LUSIÓ I DECEPCIÓ

A banda de l’informe de Bandera Negra, nosaltres teníem constància de l’existència d’un informe previ, realitzat per l’empresa Investigación&Marketing per a la mateixa empresa organitzadora de la FiM 2015, en base a una àmplia mostra d’enquestes fetes a peu de carrer durant la mateixa FiM i prèviament ja havíem contactat amb ells i obtingut el seu informe. Les conclusions eren evidents i demolidores:

 • Majoritàriament el públic va ser vila-secà (probablement pel canvi de dates habituals i el poc temps de promoció).
 • Tot i la retallada pressupostària i el poc temps per organitzar-la, la FiM 2015 va ser un èxit, amb una mitjana de satisfacció de 7,7 sobre 10.
 • Pràcticament el 80% dels assistents acudien a La Fira de la Música al Carrer i no a concerts concrets, demostrant el prestigi que l’esdeveniment havia assolit més enllà dels grups participants.
 • L’impacte econòmic estimat era de més de 35.000€ de despesa de gent de fora del municipi, que sumats a la despesa feta pels assistents del municipi (la majoria) i que l’estudi no estima, ens fa pensar que la viabilitat de l’esdeveniment en termes de retorn econòmic és més que presumible.

L’evident divergència entre les conclusions d’ambdós estudis, el fet que l’estudi de Bandera Negra fos encarregat amb posterioritat a tenir l’estudi Investigación&Marketing, la manca de transparència i els intents matussers d’amagar informació que expliquem més endavant; feien de tot plegat, un relligat gens transparent que deixava una ombra de sospita força important sobre l’objectivitat de les conclusions de l’informe de Bandera Negra i els motius reals per eliminar la FiM. Esperem que algun dia se sàpiga la veritat de qui va ser el reponsable real de l’eliminanació de la FiM i quins ens van ser els motius. Han de ser de molt de pes per eliminar de cop una fira tan estimada i admirada. Tot plegat ens deixa moltes sospites i les sensacions no són gens bones.

Estàvem tristos i molt decebuts. No enteníem res. La FiM era viable, ens donava prestigi, ens diversificava en l’àmbit turístic arribant a un públic cultural molt diferent al públic familiar de sol i platja que ens visita a l’estiu i, tot i així, la decisió d’eliminar-la era ferma, quan per sorpresa nostra, membres de l’equip de Govern ens convoquen a una reunió per parlar de la FiM, per repensar el projecte però amb voluntat d’incloure-la als pressupostos amb partida pròpia i reeditar-la a partir de l’any 2017. Ens vam il·lusionar molt! Ens estranyava que busquessin la nostra col·laboració, no ens necessitaven per a res i ens venia al cap aquella dita catalana “Si em fas festes i no me’n sols fer, o em vols fotre o m’has de menester”. Però la nostra voluntat, allò que realment ens importava, era recuperar la FiM, i estàvem disposats a jugar-nos-la i ens vam posar a treballar.

El primer pas era obtenir tota la informació de forma oficial per poder treballar amb tots els elements i vam demanar còpia del primer estudi (el d’Investigación&Marketing) al Govern Municipal i, un cop més, vam topar amb la realitat de les maneres de fer de l’Equip de Govern. A la còpia que ens van fer arribar havia desaparegut misteriosament la part de les conclusions, no solament les pàgines si no també la referència a l’apartat a l’índex. És a dir, havien eliminat aquella informació que els posava en evidència i que contradeia els seus arguments en contra de la FiM. Un cop més maniobres infantils de perfil baix que deixen en evidència a l’Equip de Govern i la seva manera de gestionar els errors. Sobren les paraules… Però quedava clar que no hi havia cap voluntat de treballar amb honestedat i franquesa, que l’oferta de col·laboració era una maniobra amb algun objectiu ocult que ni volem saber i que havíem de prendre una decisió de com actuar a partir d’aquell moment.

Vam continuar treballant, però aquest cop sense pensar en l’Equip de Govern (no ens enganyarien dues vegades) i vam iniciar una sèrie de reunions de treball que havien d’acabar en una proposta de Fira de Música al Carrer, repensada i reformada, intentant millorar el que es venia fent les darreres edicions per tal de construir un projecte ambiciós i “guanyador” al que l’Equip de Govern difícilment digués que no. Ens calia documentar-nos a fons i vam demanar accedir a tota la informació existent de les quatre últimes edicions de la FiM. Què vam trobar? Gestió nefasta de la documentació, batibull de documents amb correccions amb corrector (tipp-ex) sobre documents oficials, factures sense concepte, etc. Tot plegat era molt descoratjador, però vam continuar treballant fins arribar a un document final del que n’estem molt orgullosos.

Menció especial en aquest punt per al Pep Vergé, productor cultural de Vila-seca i gerent de Crearum (empresa responsable de l’última FiM), que tot i el handicap de saber que seria mal vist per l’Equip de Govern i les implicacions que això tindria, es va implicar a fons, assumint directament gran part de la feina i aportant idees i experiència a la nova proposta, sense la qual ens hauria estat impossible construir un projecte amb qualitat i viabilitat garantides. Gràcies Pep per compartir aquesta il·lusió amb nosaltres!

I aquests són els pilars bàsics de la nostra proposta:

 • Nou plantejament dels escenaris i els horaris.
 • Dotar de major importància als espectacles i performances de carrers.
 • Promoció de talents “Km 0.”.
 • Creació de “SHOWCASES” per a la promoció de joves artistes.
 • Incorporar el concepte d’esdeveniments i espais “temàtics”.
 • Gran espectacle final de clausura.
 • Mini FiM. Activitats, concerts i música per als més petits durant tota la setmana.
 • Fira clàssica amb tallers i paradetes comercials de l’àmbit musical.

Recuperarem la FiM, una fira de totes les vila-secanes i vila-secans que ningú ens podrà prendre! Si ens ajudeu, junts ho farem possible!!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/12/d571222878/htdocs/clickandbuilds/BlocDecidimVilaseca/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/12/d571222878/htdocs/clickandbuilds/BlocDecidimVilaseca/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405