35 anys de l’Esplai Esclop

Albert Llop

Albert Llop

Criminòleg, Màster en Direcció Estratègica de Seguretat, i doctorand en Dret i Ciència Política. En l'àmbit municipal participo en diverses entitats com els Xiquets de Vila-seca, el Ball de Diables i el Casal Popular El Rebotim. Amant de la muntanya i el mar.

El passat 20 de juliol de 2019 vam poder gaudir de la celebració de 35è. aniversari de l’Esplai Esclop de Vila-seca, una entitat que agrupa, aproximadament, uns 100 infants i 15 excel·lents monitors i monitores. Monitors que, en el seu moment, van ser infants i que, respectivament, també van tenir monitors que també van ser infants. I això és, precisament, el més bonic i màgic d’aquesta entitat: el relleu natural que produeix un cicle perfecte. Tanmateix, l’Esplai Esclop ha passat per moltes etapes, moltes de bones, però també crisis importants que han estat a punt d’aturar l’activitat de l’entitat de forma definitiva. Afortunadament, ara estem en un punt d’esplendor que ens permet donar a l’Esplai el contingut i el rerefons que el món del lleure es mereix. Perquè el món del lleure, amigues i amics, va més enllà del simple fet de jugar i passar-ho bé. El lleure és un procés d’aprenentatge continuat, és pedagogia pura, educació en valors i projectes i sobretot, sobretot, és espai alternatiu. Un espai que els infants, malauradament, no troben a l’escola, ni als clubs esportius ni a les demés activitats ordinàries que puguin fer. En el lleure, cada activitat i dinàmica té (o hauria de tenir) un sentit i un objectiu pedagògic. 

És en aquest sentit que ens agradaria anar evolucionant i millorant algunes qüestions internes, com per exemple potenciar la formació continuada de les monitores i monitors, o també fent partícips als pares i mares del propi funcionament intern de l’Esclop, ja sigui participant a les assemblees o col·laborant puntualment en tasques logístiques.

I amb això, vull subratllar la importància cabdal que té una entitat com l’Esplai Esclop en un poble com el nostre. La Vila-seca que hi haurà al 2050 no serà només una responsabilitat política, tot i que hi serà fonamental la bona gestió, sinó també una responsabilitat ciutadana i dels valors que se’n desprenguin. En aquesta línia, des de l’Esplai sempre procurem transmetre als infants i els joves la importància d’implicar-se a la vida quotidiana del poble i es vinculin a altres entitats, perquè creiem que aquesta és la clau per mantenir un poble viu, ara i en el futur. D’aquesta manera, es podria dir que la meva experiència a l’Esplai m’ha esperonat a formar part de l’equip de Decidim, amb aquest objectiu de voler una Vila-seca millor, i és en aquesta doble vessant que no m’agradaria acabar sense poder donar les gràcies a l’Esplai per donar-me l’oportunitat d’haver après tantíssimes coses quan era nen, i ara com a monitor. La satisfacció de veure la feina ben feta amb aquest “equipàs” de monis i el gran relleu de joves (futurs monis) que estem deixant és senzillament meravellós. 

Per moltíssims anys més, Esclop!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *